Publicatie Gaia-X architectuurdocument en Trust Framework

Publicatie Gaia-X architectuurdocument en Trust Framework

This content (Dutch only) was created the Gaia-X Hub the Netherlands, one of the founding partners of the CoE-DSC.

Gaia-X publiceert twee nieuwe documenten – de nieuwste versie van het architectuurdocument dat het ecosysteem van Gaia-X schetst en een nieuw Trust Framework dat gericht is op het waarborgen van gegevensbescherming, transparantie, veiligheid, portabiliteit en flexibiliteit voor het ecosysteem.

“Het Architectuurdocument is een van de leidende documenten voor Gaia-X dat de organisatie in staat stelt om een data- en infrastructuurecosysteem op te zetten. Een van de belangrijkste updates in de nieuwe versie is de verwijzing naar het drievlaksmodel van de NIST Cloud Federation Reference Architecture (CFRA)”, aldus Pierre Gronlier, CTO van Gaia-X.

De belangrijkste updates betreffen bijgewerkte definities van Data Exchange Services, Service Composition & Resource model en Self Description Lifecycle. Bovendien zijn deze documenten in lijn met andere officieel gepubliceerde Gaia-X-documenten.

Het Trust Framework, voorheen bekend als het Gaia-X Compliance & Labelling Framework, heeft hetzelfde leidende principe om gemeenschappelijk bestuur en de basisniveaus van interoperabiliteit tussen ecosystemen te waarborgen. De Gaia-X Self-description bestanden zijn ook gekoppeld aan het Trust Framework.

“Het Trust Framework is van het grootste belang voor Gaia-X omdat het de regels bepaalt die de minimale basis definiëren om deel uit te maken van het Gaia-X Ecosysteem. Het Gaia-X Ecosysteem is de virtuele set van deelnemers en dienstenaanbod volgens de Gaia-X vereisten van het Gaia-X Trust Framework. Het Trust Framework stelt iedereen in staat om de vereisten te operationaliseren door het aanbieden van een online API-service, wat de eerste stap is naar compliance als code om aan te sluiten bij de RegTech-industrie”, aldus Pierre Gronlier, CTO van Gaia X.

Share:

Read more

White paper: Guidance for successful data space deployment

White paper: Guidance for successful data space deployment

Parties interested in deploying a data space need to use the right technologies and need to make sure they get the business and governance of the data space right. This is easier said than done, because there is relatively little guidance on how to deploy a data space successfully. What guidance can be given?

The benefits of combining data spaces and Privacy Enhancing Technologies

The benefits of combining data spaces and Privacy Enhancing Technologies

Data spaces and Privacy Enhancing Technologies have a common goal: making insights from data accessible in a confidential manner. But the development of both is driven by two different communities. This must change. By applying PETs within data spaces, confidentially exchanging insights from (privacy sensitive) data becomes more scalable.