Podcast Binnenlandse Zaken ‘RADIO’ met Gaia-X hub NL manager Peter Verkoulen

Podcast Binnenlandse Zaken ‘RADIO’ met Gaia-X hub NL manager Peter Verkoulen

This content (Dutch only) was created the Gaia-X Hub the Netherlands, one of the founding partners of the CoE-DSC.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) lanceert vanuit de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) de vijfdelige podcastserie ‘Digitaal Europa’. Daarin wordt met toonaangevende experts gesproken over de belangrijkste onderwerpen, zoals mensenrechten, digitale soevereiniteit, een Europese cloudoplossing, regulering van markten en mensgerichte AI. De serie trapt af met Gaia-X hub NL manager Peter Verkoulen.

In deze eerste aflevering ‘Digitaal Europa – Een Europese cloudoplossing?’ gaat podcastmaker Robin Rotman in gesprek met Peter Verkoulen aan de hand van drie vragen van ambtenaren van BZK: Waar hebben we het precies over als we over cloud spreken en voor welk probleem is de cloud een oplossing? Hoe behouden we als Europa zeggenschap over cloud, nu de cloud de centrale infrastructuur wordt voor bedrijven en publieke diensten? En als het gaat om cloud lijkt het wel alsof we in Europa er technisch niet zoveel van bakken en het vooral juridisch proberen te beteugelen. Isoleren we ons niet door het vooral juridisch te maken?

Vanuit het ontstaan van de eerste cloudproviders, in met name Amerika zo’n vijftien jaar geleden, gaat Peter Verkoulen in op deze vragen en zet hij het belang uiteen van een Europese oplossing. Ruim 92% van onze data staat momenteel op de cloud van de drie grote Amerikaanse spelers: Google, Amazon en Microsoft. Wat betekent dat voor onze Europese opvattingen over privacy en onze normen en waarden over de omgang met data van mensen en bedrijven? Hoe kunnen we die normen en waarden borgen en hoe draagt de doelstelling van Gaia-X om een federatieve data- en cloudinfrastructuur te realiseren hieraan bij?

Beluister de podcast

Share:

Read more

White paper: Guidance for successful data space deployment

White paper: Guidance for successful data space deployment

Parties interested in deploying a data space need to use the right technologies and need to make sure they get the business and governance of the data space right. This is easier said than done, because there is relatively little guidance on how to deploy a data space successfully. What guidance can be given?

The benefits of combining data spaces and Privacy Enhancing Technologies

The benefits of combining data spaces and Privacy Enhancing Technologies

Data spaces and Privacy Enhancing Technologies have a common goal: making insights from data accessible in a confidential manner. But the development of both is driven by two different communities. This must change. By applying PETs within data spaces, confidentially exchanging insights from (privacy sensitive) data becomes more scalable.