Gaia-X en het Smart Connected Supplier Network: een slimme, verbonden fabriek

Gaia-X en het Smart Connected Supplier Network: een slimme, verbonden fabriek

This content (Dutch only) was created the Gaia-X Hub the Netherlands, one of the founding partners of the CoE-DSC.

Het succes van ketens in de maakindustrie wordt mede bepaald door het uitwisselen van grote hoeveelheden data. Binnen deze industrie was er voorheen geen gedeelde standaard beschikbaar om deze data eenduidig te kunnen delen. Het Smart Connected Supplier Network (SCSN) is het resultaat van een samenwerking tussen meer dan 400 bedrijven, groot en klein en hun IT-partners. Zij hebben gezamenlijk een datastandaard ontwikkeld en geïmplementeerd die deze data-uitwisseling mogelijk maakt op soevereine wijze. Hierdoor is de uitwisseling van informatie binnen de maakindustrie efficiënter geworden met een hogere productiviteit als resultaat. SCSN illustreert het succes van samenwerking en verbinding binnen de digitale infrastructuur, in overeenstemming met de visie van Gaia-X.

Gaia-X en het Smart Connected Supplier Network: een slimme, verbonden fabriek

Om interoperabiliteit tussen de aangesloten bedrijven te realiseren, zijn standaard connecties gerealiseerd tussen de verschillende service-providers: een voorbeeld van de onderkant van de Gaia-X referentie-architectuur. Hiermee zijn alle partijen binnen het netwerk met elkaar verbonden, zonder afhankelijk te zijn van een enkele service provider: het zogenoemde four corner model. Dit kan het beste vergeleken worden met de telecomsector: iedereen is vrij een provider te kiezen en iedere klant kan ongeacht de provider met elkaar verbinden.

Soevereine data-uitwisseling

Alhoewel data-uitwisseling van groot belang is voor de maakindustrie, is data ook een waardevolle asset van bedrijven. Zelf bepalen welke data je deelt met wie is daarom van belang. De Internationale Data Spaces (IDS) technologie, geïntegreerd in de Gaia-X referentie-architectuur, garandeert soevereine data- uitwisseling. Om ervoor te zorgen dat de data eenduidig wordt uitgewisseld is op basis van de Universal Business Language of Oasis (UBL) een op de maakindustrie afgestemde datastandaard ontwikkeld.

Mike de Roode, community manager SCSN: “Met het Smart Connected Supplier Network (SCSN) verbinden wij honderden bedrijven in en rondom de maakindustrie met elkaar. Hierdoor kunnen klanten en leveranciers efficiënt met elkaar samenwerken door processen te automatiseren. Voor elke samenwerking is vertrouwen van belang. Binnen SCSN gebruiken we de International Data Spaces standaard voor een vertrouwde en decentrale uitwisseling van informatie zodat elk bedrijf veilig data kan delen.

GAIA-X voegt hier verschillende componenten aan toe zoals de federatie van dataspaces. Dit is van belang omdat in verschillende landen en sectoren communities ontstaan van bedrijven die digitaal samenwerken. Een voorbeeld hiervan is Catena-X, wat focust op het ontsluiten van informatie in de Duitse automotive industrie. De Gaia-X Federation Services maken het mogelijk om deze verschillende initiatieven met elkaar te verbinden zodat SCSN-gebruikers ook met Catena-X-leden kunnen samenwerken. SCSN wilt de best verbonden dataspace worden en investeert daarom in deze Gaia-X -ontwikkelingen.”

John Blankendaal, Managing director Brainport industries, over het belang van een data-standaard in de maakindustrie:

DVC-SI Tafelgesprek, Een slimme fabriek in een digitaal verbonden keten: aan de slag!

In navolging van de eerdere tafelgesprekken rondom SCSN, over onder andere de impact van Gaia-X op de maakindustrie, vindt op vrijdag 8 juli van 12.00 – 13.00 uur weer een Tafelgesprek plaats van het Data Value Center – Smart Industry (DVC-SI). Werken via de cloud, het delen van data met klanten en het slimmer maken van machines –in het afgelopen jaar zijn er tijdens de Tafelgesprekken van DVC-SI diverse ondernemers en onderzoekers daarover aan het woord geweest. Op de Brainport Industries Campus wordt gewerkt aan nieuwe Industrie 4.0 standaarden en technieken die dat makkelijker moeten maken. Deze worden steeds volwassener en kunnen in veel gevallen nu al concreet toegepast worden bij bedrijven in de maakindustrie.

In het komende Tafelgesprek komen een aantal betrokkenen aan het woord rondom de centrale vraag: Hoe kan ik hier bij aansluiten? Welke stappen moet ik zetten?

Meer informatie en aanmelden voor dit Tafelgesprek kan via de website van Smart Industry.

Share:

Read more

White paper: Guidance for successful data space deployment

White paper: Guidance for successful data space deployment

Parties interested in deploying a data space need to use the right technologies and need to make sure they get the business and governance of the data space right. This is easier said than done, because there is relatively little guidance on how to deploy a data space successfully. What guidance can be given?

The benefits of combining data spaces and Privacy Enhancing Technologies

The benefits of combining data spaces and Privacy Enhancing Technologies

Data spaces and Privacy Enhancing Technologies have a common goal: making insights from data accessible in a confidential manner. But the development of both is driven by two different communities. This must change. By applying PETs within data spaces, confidentially exchanging insights from (privacy sensitive) data becomes more scalable.